6 de Setembre de 2019

Origen

L’origen d’Options… una frase màgica

L’origen d’Options és una frase màgica: “There’s always an option”. L’autor, en Mahesh, un nen nepalès del carrer. Un nen abandonat que sabia de què parlava. No és un optimista ingenu. La seva és una història de supervivència pura i dura. Ell és la resiliència amb cames. Des dels 7 anys que viu al carrer, dels 14 als 25 se’n va anar a l’Índia a buscar-se la vida. “Options, options, tell me the options”, insisteix en Mahesh. Ell sap com molt pocs resoldre situacions complexes i trobar-hi la sortida possible amb rapidesa, no ha fet res més. Per això té clar que sempre n’hi ha alguna, d’opció, si la busques i t’espaviles. És llest i tendre, és madur i alhora manté una ingenuïtat sana. Un cas d’infelicitat objectiva que sap encomanar felicitat i ganes de viure.

Fragment de l’article de Carles Capdevila publicat al diari ARA el dia 09/04/2016.


La història


L’origen d’Options es troba entre els professionals de la Universitat de Vic a partir d’una visita el febrer de 1999 a institucions educatives del Nepal. Aquella mateixa tardor s’implementa un curs de formació de mestres nepalesos a Sanothimi Campus de la Universitat Tribhuvan que es repetirà el curs 2000-2001. Els contactes es tornen a formalitzar a partir del 2012-13 amb el projecte de pràctiques per als estudiants de la UVic. Els contactes amb les institucions nepaleses continuen al llarg dels anys i fins a l’actualitat en formats diversos (intercanvi d’experiències, tallers formatius, selecció i formació de voluntaris, recollida i enviament de recursos econòmics) i, a més, es formalitzen a partir del curs 2012-13 amb un projecte de pràctiques on els estudiants de la UVic es formaran en centres nepalesos de diversa índole: escola, universitat, orfenat, centres per a infants del carrer, per a refugiats del terratrèmol, fills i filles de presoneres i vídues.

La impulsora i ara presidenta d’Options, Marta Corominas, va donar a conèixer el projecte al periodista ja traspassat Carles Capdevila, amb qui l’unia l’amistat, l’any 2015, i durant el 2016 proposa la creació d’una associació a la qual dona el nom d’Options en honor a l’habilitat que té un jove nepalès, en Mahesh, de trobar sempre una manera de sobreviure. La mort de Capdevila va aturar momentàniament el projecte, però es va rellançar precisament per no perdre la idea i l’empenta que hi va posar. Així que es van unir al projecte altres persones, algunes per l’amistat amb ell, amb l’objectiu de col·laborar amb la gent del Nepal i Catalunya. Al Nepal, amb l’escola de formació professional, els voluntariats, la formació d’infants i joves i la captació de recursos econòmics. A Catalunya, amb el projecte ‘Empatitza’ i l’Aprenentatge Servei Ciutat de Vic.